Przepis na danie z wołowiny

Szarpana wołowina w sosie żurawinowym.

Wołowina jak każde mięso może być podstawą wielu zaskakująco odmiennych dań. Mało kto ma świadomość, jak dobrze może smakować w ciemnym sosie pieczeniowym z dodatkiem żurawiny oraz pomarańczy. Zaskocz swoich gości i opanuj prosty przepis, który może stać się daniem popisowym na każdej większej imprezie rodzinnej!

W celu przygotowania będą potrzebne między innymi takie składniki jak:

  • Wołowina – 500g
  • Cytryna – 2 sztuki
  • Pomarańcza – 1 sztuka
  • Suszona żurawina – 100g
  • Sos pieczeniowy ciemny – 2 opakowania
  • Bita śmietana – 1 puszka
  • Parowańce – 8 sztuk
  • Śmietana – 2 łyżki
  • Cukier – 2 łyżeczki
  • Cynamon – 1 łyżeczka

Przygotowanie:
Wołowinę najpierw należy lekko podgotować, a następnie jak stanie się miękka wyjąć i rozdrobnić za pomocą widelca. Tak poszarpaną wołowinę należy podsmażyć przez około 10 minut. W międzyczasie można zająć się sosem. W odrobinie wody należy podgrzewać żurawinę, w chwili, gdy zacznie się gotować, należy dodać cukier, cynamon, oraz sok z 1/2 cytryny i gotować przez kilka minut na małym ogniu, do stworzenia jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną odstawić na kilka minut na bok i przygotować ciemny sos pieczeniowy. W przypadku tego z torebki warto dodać około 2 łyżki śmietany, aby stał się bardziej gęsty. W oddzielnym garnku zagrzać wodę i za pomocą sitka ugotować parowańce na parze można także użyć urządzenia przeznaczonego w tym celu, jeżeli ktoś posiada. Można je przygotować samodzielnie lub użyć gotowych do podgrzania, dostępnych sklepie.

Jak podawać:
Na talerz należy położyć wieprzowiną, obok niej pokrojone w plastry parowańce (2 sztuki na porcję), następnie na talerz w wolnym polu nalać sos pieczeniowy i położyć na nim żurawinę i po 2 plastry cytryny i pomarańczy, a z drugiej strony udekorować bitą śmietanką. W ten sposób można próbować wszystkiej warianty smakowe całej potrawy jednocześnie, gdyż po połączeniu całości poprzez wymieszanie, część składników by nie oddawała poprawnie swoich walorów smakowych.

Przedstawiony przepis dotyczy dania dla 4 osób.

Inny przepis z wykorzystaniem wołowiny – przygotowanie przepysznego i zdrowego tagine z wołowiny.