Jeśli nasz układ obronny będzie silny, bez trudu damy sobie radę z szalejącymi wokół wirusami.
- Pij napój z kurkumy i imbiru
Zarówno kurkuma, jak i imbir działają przeciwzapalnie. Mogą podnieść poziom katelicydyny (CAMP), czyli peptydu, który pomaga zwalczać infekcje. Kłącze imbiru (ok. 3 cm) zetrzyj na tarce, zalej gorącą woda. pozostaw na 10 min. Dosyp pół łyżeczki kurkumy i szczyptę pieprzu. Gdy przestygnie, dodaj łyżeczkę miodu. Pij szklankę raz dziennie. - Stosuj syrop z babki
Roślina działa przeciwzapalnie i osłonowo. Umyte i osuszone babki lancetowatej drobno posiekaj, Wsyp warstwami do słoja – liście i cukier. Każdą warstwę mocno ubij. Ostatnią warstwą powinien być cukier. Słój odstaw w cieple miejsce na 10 dni, codziennie ubijaj łyżką. Gdy na dnie słoja zbierze się spora ilość soku, przecedź. Przelej do butelki z ciemnego szkła. Zażywaj łyżeczkę syropu raz dziennie przez 20 dni, potem zrób 14-dniową przerwę i możesz powtórzyć kurację. - Przygotuj sok z czarnego bzu
Zawiera substancje, które zwiększają produkcję komórek odpornościowych (makrofagów, limfocytów) i potęgują ich aktywność. 1 kg owoców czarnego bzu zalej 1 l wody i wsyp 1 kg cukru. Gotuj 2 godziny. Przecedź i ponownie gotuj godziny. Przelej do butelek. Dodawaj do wody, herbaty. Pij codziennie. - Zasmakuj w konfiturze z dzikiej róży
Owoce dzikiej róży zawierają witaminę C, która m.in. wzmacnia błony śluzowe – pierwszą linię obrony przed wirusami. W ten sposób chroni przed infekcjami. Do rondla wlej szklankę wody, dodaj 6 szklanek cukru i gotuj, aż syrop zacznie gęstnieć. Wtedy dodaj 1 kg owoców róży i zagotuj. Odstaw na 12 godz. Przez kolejne 2 dni gotuj owoce po 20-30 min. Przełóż do słoiczków. Dodawaj codziennie do herbaty lub jedz z pieczywem. - Wypróbuj miksturę z miodu i kalanchoe
Kalanchoe to roślina, która rośnie w wielu domach. Jej liście zawierają polisacharydy wzmacniające odporność. Miód działa antybakteryjnie. Liście z 2.5-letniej rośliny zmiksuj. Dodaj 3 szklanki płynnego miodu. Wymieszaj. Zażywaj łyżkę mikstury 2 razy dziennie przez miesiąc. - Używaj jak najwięcej tymianku
Olejek eteryczny, w tym tymol, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Zwalcza infekcje i wspomaga odkrztuszanie. Dodawaj zioło do sałatek, zup, mięsa, według uznania. - Miej pod ręką napój z aloesu
Aloes zawiera substancje o działaniu biostymulującym, które pobudzają układ odpornościowy.
Świeże, przemrożone liście aloesu zmiksuj, sok przetrzyj i dodaj łyżkę miodu. Pij 2-3 razy dziennie po łyżce. - Wyprowadzaj na spacer psa
Umiarkowany wysiłek zwiększa liczbę i aktywność makrofagów, komórek stanowiących element obrony organizmu. Ruch poprawia skuteczność w zwalczaniu bakterii wirusów Przyczynia się także one do wzrostu aktywności komórek drugiej linii obronnej organizmu, wysoko wyspecjalizowanych krwinek białych, szczególnie limfocytów. Codziennie spaceruj energicznym krokiem (najlepiej z psem. bo musisz z nim wychodzić bez względu na pogodę) przez co najmniej pól godziny. - Nakarm swój mikrobiom
Mikrobiom to zespół wszystkich drobnoustrojów, które żyją w naszym ciele i w jelitach. Wypierają szkodliwe drobnoustroje, pobudzają też komórki odpornościowe do działania. Mikrobiom potrzebuje pożywki, czyli prebiotyków. To składniki pożywienia, które nie ulegają trawieniu. Za to pobudzają wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii, znajdujących się w jelicie grubym.
Prebiotyki znajdziemy m.in. w kapuście, kalafiorach, bananach. owocach jagodowych, cebuli, czosnku, cykorii, porach. Staraj się, by produkty te znalazły się codziennie w twoim jadłospisie. - Dobrze śpij
Chodzi nie tylko o długość (niektórym wystarczy 6 godz. snu na dobę), ale także o jego jakość. Krótki sen i wybudzanie się powodują m.in. to, że organizm produkuje mniej limfocytów cytotoksycznych, koniecznych do walki ze szkodliwymi drobnoustrojami.
Aby dobrze spać, zastosuj metodę 4-7-8. Zrób głęboki wydech przez usta. Wdychaj powietrze przez nos, przez 4 s. Zatrzymaj oddech na 7 s. Wydychaj powietrze ustami, przez 8 s, Powtarzaj cały cykl: 3 razy po 4 oddechy. - Myj ręce jak chirurg
Jeśli prawidłowo myjesz ręce, pozbywasz się szkodliwych drobnoustrojów, spada o 50 proc, tendencja do zachorowania na infekcje.
Kilka razy dziennie myj ręce ok. 30 s. Zmocz dłonie wodą. Nabierz mydło i rozprowadź je pocierając o siebie dłonie, umyj przestrzenie między palcami, grzbiety palców. Dokładnie opłucz ręce wodą i wytrzyj je. - Zaszczep się przeciwko grypie
Podczas szczepienia układ odpornościowy „uczy się” rozpoznawać szkodliwe drobnoustroje i skutecznie je zwalczać. Szczepienie przeciw grypie przede wszystkim zmniejszy ryzyko powikłań.
Najlepiej zaszczepić się przed początkiem sezonu grypowego, czyli do początku października. Niektóre samorządy zapewniają seniorom darmowe szczepienia. - Nie przegrzewaj…
…ani siebie, ani mieszkania. Zbyt wysoka temperatura osłabia układ odpornościowy.
Ubieraj się na cebulkę. a w mieszkaniu utrzymuj temperaturę 19-21°C. - Unikaj antybiotyków, jeśli tylko możesz
Antybiotyki niszczą bakterie, także te korzystne dla naszego zdrowia. Jeśli stosujesz te leki bez potrzeby, na infekcję wirusową, niszczysz swoją odporność.
Wszelkie infekcje wirusowe, takie jak przeziębienie, organizm musi sam zwalczyć. Pomożesz mu, stosując naturalne sposoby wspomagające odporność. - Nie stresuj się i wypoczywaj
Pod wpływem długotrwałego stresu zwiększa się produkcja kortyzolu, ulega zaś zanikowi grasica. Zmniejsza się też w krwi liczba komórek odpornościowych.
Wypróbuj medytację. Usiądź po turecku: kręgosłup wyprostowany, ramiona rozluźnione. Patrz w jedno miejsce. Spróbuj wytrzymać w tej pozycji ok. 15 min. - Bierz zimny prysznic
To nauczy organizm reagować na zmiany temperatury, a więc wzmocni układ obronny.
Codzienną kąpiel zakończ jak najchłodniejszym strumieniem wody. - Dostarczaj sobie cynku
Cynk jest niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze drobnoustroje. Dzięki limfocytom organizm może skutecznie zwalczać infekcje. Jeśli brakuje cynku, brakuje i limfocytów, więc odporność jest obniżona.
Cynk znajdziesz w prawdziwym kakao, bananach, jabłkach, pełnoziarnistych bułkach, żółtym serze, płatkach owsianych. Kakaowa owsianka z bananem to cynkowa bomba. - Dawkuj witaminę D
Witamina ta zwiększa odporność organizmu, pobudza układ odpornościowy, „pomagając” limfocytom T w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Witamina D jest wytwarzana w skórze w czasie wystawiania jej na słońce. Ale od października do maja w Polsce jest zbyt mało słońca, by organizm wyprodukował dość dużo witaminy D. Dlatego warto zażywać suplementy (zwykle zaleca się 2000 j.m.) oraz uzupełniać witaminę dietą.
Znaleźć ją można w mleku, rybach, jajach, żółtym serze. - Na obiad jedz warzywa i kasze
Produkty zbożowe, w tym kasze, zawierają beta-glukan, który ma właściwości immunomodulujące, czyli wpływa na układ odpornościowy. Pobudza pierwszą linię obrony, czyli makrofagi i zwiększa zdolność komórek odpornościowych do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Warzywa zaś są źródłem witamin i minerałów ważnych dla układu odpornościowego. Raz dziennie zjedz porcję kaszy i dodaj do niej dowolną ilość duszonych i świeżych warzyw. - Dodawaj do potraw cebulę i czosnek
Warzywa te są uznawane za naturalne antybiotyki, zawierają związki siarki, które działają antybakteryjnie. Wspierają więc układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami. I cebulę, i czosnek najlepiej jeść na surowo, najczęściej jak się da, np. na kanapce. Czosnek najpierw zmiażdż lub posiekaj, wtedy uaktywniają się jego cenne właściwości. - Pij jogurty i kefiry
Fermentowane produkty mleczne wspierają mikroflorę jelitową, która nie pozwala się namnażać chorobotwórczym drobnoustrojom, dzięki czemu odporność organizmu jest większa.
Codziennie wypij kubek jogurtu lub kefiru. - Dwa razy w tygodniu jadaj śledzie, sardynki lub łososia
Ryby morskie zawierają kwasy omega-3, które wygaszają stany zapalne osłabiające odporność.
Jeśli nie lubisz ryb, możesz pić tran. - Codziennie pij wodę z miodem, stosuj pyłek, propolis i pierzgę
Produkty pszczele znane są z tego, że wspierają odporność. Miód zawiera naturalny antybiotyk — inhibinę, który jest pomocny w walce z drobnoustrojami. Propolis ma działanie antyseptyczne i dezynfekujące, a pyłek i pierzga obfitują w substancje odżywcze, które wspierają cały organizm i układ odpornościowy w szczególności.
Jeśli nie jesteś uczulona na produkty pszczele, codziennie wieczorem zalej łyżeczkę miodu zimną, przegotowaną wodą. Rano dodaj nieco soku z cytryny. Wypij. - Na przekąskę jedz orzechy
Orzechy (i migdały) są źródłem witaminy E, która zwalcza wolne rodniki i w ten sposób wspiera układ odpornościowy. Dziennie zjadaj ok. 30 gramów, dowolnych orzechów, czyli tyle, ile mieści się na dłoni (jest to np. ok. 6 orzechów włoskich). - Bierz kąpiele z olejkami
Olejki eteryczne działają antybakteryjnie i antywirusowo. Odkażaja. Odświeżają, pobudzają układ odpornościowy do działania i wzmacniają siły obronne.Dodaj do wanny z ciepłą wodą po 6 kropli olejku cytrynowego i z drzewa herbacianego oraz po 4 krople olejku eukaliptusowego i goździkowego. Odpoczywaj 10 minut. - Nie stroń od masażu
Z badań wynika, że masowanie ciała zmienia (znacząco podnosi) paziom limfocytów, odgrywających istotną rolę w działaniu układu odpornościowego. Podczas masażu głaszcz, pocieraj, wałkuj, oklepuj i ugniataj ciało. Możesz użyć masażerów elektrycznych lub po prostu wałeczków z wypustkami. Możesz także umówić się na profesjonalny masaż, 60 minut masowania całego ciała kosztuje ok. 100 zł. - Trenuj jogę
To doskonały sposób, aby utrzymać stres w ryzach i obniżyć poziom kortyzolu, który wpływa na zmniejszenie liczby limfocytów. Czyli komórek odpowiedzialnych za obronę organizmu przed infekcjami. Ćwicz co najmniej 3 razy w tygodniu, przez 30-45 minut, Warto skorzystać z darmowych zajęć organizowanych np. przez uniwersytety Trzeciego wieku lub gminy, są także dostępne książki z instrukcjami, jak ćwiczyć. - Zastosuj akupresurę
Według medycyny chińskiej w organizmie znajdują się niewidoczne kanały przepływu życiowej energii. Jeśli na ich drodze powstają blokady, odporność słabnie. Żeby termu zapobiec, warto wykonywać 2-3 razy dziennie delikatny akupresurowy masaż. Podnosi on odporność organizmu, ponieważ wzmacnia i reguluje przepływ energii w ciele. Dwa razy dziennie uciskaj dość mocno przez 20-30 s. punkty w zagłębieniach poniżej zewnętrznych kostek obu nóg, a także te na zewnętrznej stronie dłoni, w miejscu, gdzie kciuk odchyla się w bok. - Rób ćwiczenia oddechowe
Pomagają dotlenić organizm, a dobrze utleniona krew transportuje komórki odpornościowe. Ćwicz codziennie. Połóż się na plecach. Połóż jedną rękę na brzuchu, a drugą na klatce piersiowej. Weź głęboki wdech i wypnij brzuch do góry. Zrób wydech, brzuch opada. - Jak najczęściej się śmiej
Śmiech zwiększa produkcję limfocytów T i innych ochronnych przeciwciał. Hamuje wydzielanie kortyzolu, osłabiającego odporność. Codziennie znajdź powód do uśmiechu, najlepiej w gronie przyjaciół.